Det startet i 2017 som et opprør fra en gruppe mødre som ville bekjempe endringer i pleiepengeordningen, som de mente ville ramme familier med de sykeste barna hardest. Aksjonen fikk bred mediedekning, politisk oppmerksomhet og fullt gjennomslag. To år senere stiftet de organisasjonen Løvemammaene, som arbeider for likeverd og bedre rettigheter for syke og funksjonsnedsatte barn og unge.
Måtte dobbeltsjekke
- Løvemammaene er så utrolig takknemlig for å motta denne gaven. Kvelden før telefonen kom, satt jeg og lurte på hvordan vi skulle klare å drifte hjelpetjenesten vår godt videre. Vi har mange familier på venteliste og det er enormt behov for oss, forteller prosjektleder Nina Bakkefjord i Løvemammaene, som måtte spørre flere ganger før den gode nyheten fra Kavli sank inn.
- Jeg brast i gråt da det ble bekreftet at vi mottar ansattgaven på en halv million, og ikke 50 000 kroner som jeg først trodde. Jeg ble så rørt over at Løvemammaene får en så stor gave som kan sikre mange flere familier hjelp, fortsetter hun.
Tredje desember var det duket for gaveutdeling på Jæren. Solveig Hognestad, HR Business Partner i Kavli, fikk æren av å dele ut sjekken på 500.000 kroner til fire tydelig rørte løvemammaer.
Tar kampen med familien
For Hognestad var det aldri noen tvil om hvem hun ville nominere til ansattgaven.
- Jeg trengte ikke å tenke meg om engang. Når du kjemper for et barns rettigheter, kan du føle deg veldig alene i kampen. Derfor er arbeidet som Løvemammaene gjør så viktig, og spesielt hjelpetjenesten deres med kompetente løvemammaer som støtter andre familier med søknader, klagevedtak og så videre, forklarer hun.
For snart 22 år siden fikk Hognestad datteren Benedikte, som er født med Downs syndrom.
- Jeg skulle ønske at Løvemammaene fantes da. Når man har barn med spesielle behov settes man stadig i situasjoner hvor man må beskrive alt som er utfordrende for barnet sitt. Det er veldig naturstridig, og det gjør noe med deg som forelder. Løvemammaene bidrar til å normalisere livet med et barn med funksjonsnedsettelser, de gjør samfunnet til et bedre sted for barna og fungerer som et støtteapparat for foreldrene på en måte som jeg aldri har sett før, sier hun.
En jungel
Det er nettopp dette støtteapparatet Løvemammaene vil styrke med ansattgaven fra Kavli. Bakkefjord i Løvemammaene forteller at midlene vil sikre bistand til flere familier.
- Det er en jungel der ute av lovverk og rettigheter som mange familier med syke eller funksjonsnedsatte barn opplever som umulig å navigere i. Å få hjelp til å bli kjent med rettighetene sine, støtte til søknader eller klager, eller en person å ha med seg i møter med det offentlige som er tydelig og står sammen med familien, kan gjøre en enorm forskjell i hverdagen til dem vi hjelper, sier hun.
Kavli eies av stiftelsen Kavlifondet og deler ut hele overskuddet til gode formål. I 2021 har Kavlifondet delt ut til sammen 93,5 millioner kroner, og ansattgaven på 2,5 millioner er en del av dette.
Bonus helt utenom det vanlige
Administrerende direktør i Kavli, Kristine Aasheim, forteller at ansattgaven har en høy stjerne internt.
- Utdeling av ansattgaven er årets høydepunkt for mange i Kavli. Møtene med mottakerorganisasjonene er sterke, og fortellingene om hva midlene kan være med på å bety for våre medmennesker, svært rørende. Det er noe helt eget å få være en del av. Vi er utrolig stolte av vårt unike eierskap og av våre engasjerte ansatte som hver eneste dag bidrar til å skape verdier til gode formål som Løvemammaene, sier hun.
Hognestad som nominerte Løvemammaene beskriver det å få være del av ansattgaven som uten sidestykke.
- I jobbsammenheng hører man ofte om bonusordninger, men man er aldri så glad i så lang tid for en bonus man har fått selv, som det man er når man får lov til å dele en gave med noen som Løvemammaene. Jeg føler at jeg har vunnet i Lotto. Det er en dag jeg kommer til å huske resten av livet.
Her kan du lese om tidligere års ansattgaver.
Disse organisasjonene tildeles støtte gjennom Kavlis ansattgave i 2021:
Løvemammaene: 500 000 kroner
Norsk nettverk for Down Syndrom: 500 000 kroner
Usynlige tigre: 300 000 kroner
Tid Kafé Follebu: 300 000 kroner
Endometrioseforeningen: 300 000 kroner
På hjul mot mobbing: 200 000 kroner
Omvendt julenisse: 100 000 kroner
Gausdal Demensforening: 100 000 kroner
Stjernelaget Vestsiden Askøy: 100 000 kroner
Vinger mekk og moro: 100 000 kroner
Om ansattgaven
- Kavli eies av stiftelsen Kavlifondet, som deler ut hele overskuddet til gode formål. I 2021 delte Kavlifondet ut 93,5 millioner kroner
- Hvert år får de ansatte i Kavli være med på å påvirke hvem deler av overskuddet skal gå til, gjennom ansattgavenominasjonene
- I år fordeles ansattgaven på 2,5 millioner kroner på ti utvalgte organisasjoner
- Ansattgaven har blitt delt ut siden 2010