En undersøkelse gjort av Opinion på vegne av O. Kavli AS viser at flere og flere resirkulerer aluminiumstuber. I 2023 var det 60% som kastet O. Kavli sine smøreost-tuber i restavfall. Til sammenligning var det 66% som gjorde det samme i 2018.
– Vi er så glade for å se at de tiltakene vi gjør har en effekt, og at vi sammen med sterke samarbeidspartnere kan bidra til å gjøre en forskjell gjennom nasjonale engasjement som for eksempel Aksjon Gjenvinning, sier Administrerende direktør i Kavli, Kristine Aasheim.
Uendelig gjenvinning
Aasheim er overbevist om at det fortsatt er behov for å drive kunnskapsformidling og bevisstgjøring for å bidra til at enda flere resirkulerer i fremtiden.
– Det gir store miljøgevinster å resirkulere brukt glass og metallemballasje. En 100% resirkulert tube vil gi en energibesparelse på hele 95%, og aluminium kan resirkuleres i det uendelige, sier Administrerende direktør i Kavli, Kristine Aasheim.
Undersøkelsen til Opinion viser tydelig at jo flere som vet at tuben er resirkulerbar, desto flere resirkulerer den. Men fortsatt havner 60% av Kavli-tubene i restavfallet. Det vil Aasheim og Kavli gjøre noe med.
– Mange vet ikke hvordan de skal resirkulere aluminiumstubene med smøreost. Det du gjør er at du klemmer ut så mye som mulig av innholdet, så kaster du korken i plast og tuben i metall. Det er viktig at du resirkulerer tuben, selv om den har litt matrester igjen inni. Den skal uansett ikke i restavfallet, påminner Aasheim.
Å lage noe av gjenvunnet aluminium krever kun 5 prosent av energien som trengs for å produsere noe av helt ny aluminium. Det betyr at du kan spare 95 prosent utslipp ved å resirkulere aluminiumsemballasje.
Vi gir oss ikke!
Å vite hvordan du skal sortere matavfall er heller ikke en enkel oppgave i de fleste hjem. Noen har begrensede kastemuligheter, og noen vet ikke hvordan de skal sortere de ulike typene emballasje.
– Vi ser at flere stiller oss spørsmål om dette. Ved å spre kunnskap kan vi endre vaner for hvordan både metall, plast og annet skal sorteres. For oss er det viktig å formidle at Kavli-tuben, som det tross alt selges 20 millioner tuber av hvert år, er 100% resirkulerbar. sier Aasheim. Hun slår deretter fast at alle Kavli-tuber skal eksempelvis sorteres som plast og metall-emballasje, hvor korken går i plast og tuben går i metall.
– Og husk, selv om det er litt matrester inne i tuben er det ingen hindring for at du kan kaste den på gjenvinningsstasjonen, og bidra til at tuben går inn i gjenvinningsløpet, påminner Aasheim.
Gjennom de siste årene har det kommet tiltak som bedre merking på emballasjen, noe som skal gjøre det enklere for forbrukeren å vite hvordan man skal sortere avfallet.
– Vi kommer til å fortsette å engasjere oss og rekruttere flere gjenvinningshelter til alle vet at de kan resirkulere Kavli-tuben, sier Aasheim.
Aksjon gjenvinning
Også i år er vi og Kavlifondet med på den årlige nasjonale konkurransen Aksjon Gjenvinning sammen med Forskerbrikken, Hydro og Norsk Metallgjenvinning. Gjennom aksjonen lærer 5. til 7. klassinger over hele Norge om gjenvinning og verdikretsløp. Konkurransen går ut på at elevene skal samle inn så mye brukt metall og aluminiums-emballasje som mulig innenfor aksjonsperioden. I tillegg får de en kreativ oppgave som klassen kan løse sammen.
– Vi har håper at like mange ønsker å delta i årets aksjon som starter i oktober, og kanskje slår vi rekorden enda en gang. Sammen med aksjonsleder i Forskerfabrikken, Anne Eriksen, har vi rekruttert inn flere nye og spennende samarbeidspartnere som vil tror vil rekruttere enda flere til aksjonen. forteller en engasjert Aasheim.
Kavli først ute med verdensnyhet
Kavli var den første i verden som lanserte en 100% resirkulert tube, og flere har fulgt etter.I 2021 kom BaconOsten til Kavli på 100% resirkulert tube, noe som var en verdensnyhet den gang.
Kavli fortsetter å utfordre, og har et mål at alle deres produkter skal over på 100% resirkulert tube og jobber tverrfaglig med leverandørleddet for å lykkes med dette.
Slik gjenvinner du Kavli-tuben
- Klem ut så mye av osten som mulig
- Skru av korken og kast den i plastavfallet
- Resirkuler tuben der du kaster glass- og metallemballasje
Så enkelt er det! Så lenge du har klemt ut så mye av osten du klarer, kan du kaste tuben uten å skylle den. Litt matrester går helt fint. Takk for at du resirkulerer!