Gå til hovedinnhold
SkinkeOst-og-BaconOst-hotellseng

Påstander og fakta om Kavli smøreost

Den siste tiden har vi fått flere spørsmål om Kavli SkinkeOst og Kavli BaconOst som bygger på feil og misforståelser. Derfor ønsker vi å svare på dette, sånn at du trygt kan fortsette å spise dine favoritter. I våre smøreoster finner du den samme type gulost du har på matpakken din blandet med norsk skinke eller andre kvalitetsråvarer. Så enkelt er det faktisk.

Påstand:
«Kavli-ost er ikke ekte ost»

Fakta:
Nei, det er ikke riktig. Hovedingrediensen i alle våre produkter er ekte, norsk kvalitetsost laget av melk fra norske bønder. For eksempel inneholder Kavli SkinkeOst 52% og Kavli BaconOst 53% norsk goudaost.
 

Påstand:
«34% av Kavli-osten er ikke mat, men fyllstoffer»

Fakta:
Nei, det er ikke riktig. Over 30% av innholdet i Kavli-ost er rent norsk vann, som er definert som et næringsmiddel. Hovedingrediensen i alle våre smøreoster er ekte norsk kvalitetsost som smeltes. Deretter utgjør vann og eksempelvis skinke eller bacon de to neste ingrediensene. Til sammen utgjør disse tre ingrediensene ca 97% av innholdet i smøreosten. Vann må tilsettes sammen med smeltesalt for å gjøre osten smørbar, slik at den oppnår sin velkjente smøremyke konsistens og er mulig å få ut av tuben.
 

Påstand:
«Kavli smøreost bør ikke spises av barn»

Fakta:
Nei, det er ikke riktig. Kavli smøreost er både trygg og næringsrik og kan spises av alle aldersgrupper. De offisielle norske kostholdsrådene anbefaler at barn og voksne spiser 3 porsjoner meieriprodukter om dagen, og en brødskive med Kavli smøreost kan inngå som en av disse. Vi oppfordrer alle til å følge de norske kostrådene for å ha et mest mulig sunt og variert kosthold, og god helse.

Meieriprodukter, som for eksempel Kavli smøreoster, inneholder blant annet nyttige næringsstoffer som protein og kalsium. Kalsium bidrar blant annet til å bygge et sterkt skjelett, og protein er nødvendig for at barnas bein skal vokse og utvikles normalt.

Det er trygt for barn å spise Kavli smøreost.


Påstand:
«All ultraprosessert mat er usunn»

Fakta:
Nei, det er ikke riktig. Begrepet ultraprosessert handler om hvor mange og hvilke ingredienser en matvare inneholder, og hvordan produktet er bearbeidet. Det sier derimot ikke noe om næringsverdien til matvaren. Det finnes både sunne og mindre sunne ultraprosessert produkter. For eksempel faller chips og smågodt inn under samme kategori som brød, fruktyoghurt og smøreost.

I våre produkter tilsetter vi kvalitetsråvarer som norsk gulost, norsk bacon eller skinke og norsk rent vann. Produktene våre er eksempelvis en viktig kilde til protein og kalsium.
 

Påstand:
«Kavli-ost er full av mystiske fyllstoffer»

Fakta:
Nei, dette er ikke riktig. Våre produkter inneholder i all hovedsak den samme norske gulosten du har på matpakken, norsk bacon eller skinke og rent, norsk vann. For å få den gode, smøremyke konsistensen, tilsetter vi også vann og smeltesalt. Smeltesaltet utgjør kun 2,5% av innholdet. Spiser du en brødskive med Kavli smøreost vil du fra smøreosten kun få i deg 0,48 g salt. Det anbefales å begrense saltinntaket til litt under 6g pr dag for voksne og omtrent 3-5 g salt pr dag for barn.  

Norskprodusert kvalitetsost laget av norsk melk er hovedingrediensen i alle våre produkter. For å få den kjente og kjære smørbare konsistensen på osten, varmes den opp, og tilsettes vann, smeltesalt og skinke eller bacon. Også kjøttet som tilsettes er norskprodusert og av høy kvalitet.

Vi bruker norsk hvitost og kjøtt av høy kvalitet i produktene våre.

 

Påstand:
«Røykaroma er forbudt og helseskadelig»

Fakta:
Nei, det er ikke riktig. Røykaroma er i dag godkjent for bruk i mat i hele EU, men skal av forsiktighetshensyn fases ut innen 2029. Helsemyndighetene og Mattilsynet i Norge presiserer at det ikke er nødvendig for forbrukere å gjøre endringer i kostholdet basert på dette.

Likevel vil vi være helt klare: Vi tilsetter ikke røykaroma direkte i noen av våre produkter. Den begrensede mengden røykaroma som finnes i våre produkter kommer fra bacon- og skinkeråvaren.  
For å sette det i perspektiv: En brødskive med Kavli SkinkeOst inneholder bare ca. 0,001 gram røykaroma, og enda mindre i Kavli MagerOst skinke, som inneholder ca. 0,0006 gram. 
Uansett har Kavli valgt å fase ut røykaroma i bacon og skinke så raskt som mulig, og senest innen utgangen av 2025. Vi jobber nå tett med våre leverandører for å finne alternativer som bevarer den gode Kavli-smaken folk liker og kjenner.
 

Trygt og sunt å spise

I Kavli tar vi helse og mattrygghet på største alvor og følger til enhver tid gjeldende regler og anbefalinger fra norske og europeiske helsemyndigheter. Alle kan trygt spise Kavli smøreost som en del av et sunt og variert kosthold. Smøreost er et næringsrikt og godt pålegg, som har tilleggsfordeler som god holdbarhet, lite matsvinn og en hygienisk og praktisk emballasje som er laget av resirkulert aluminium.


Lurer du på hvordan smøreosten lages?