Ekte råvarer og håndverk i 100år
Ti kilos stykker med fast, norsk kvalitetsost, ganske lik den du kjøper i butikken, males opp.
Smeltesalt og vann tilsettes for å gjøre osten smeltemyk. Så tilsettes konserveringsmiddel. Da er osten trygg å spise selv om du tar den med på tur. Osten varmes opp så den smelter og blir flytende. Til slutt kjøles den ned så den får riktig konsistens.
På Kavlis fabrikk i Bergen fyller de hver dag 80.000 tuber med smøreost.
Tubene er av aluminium. Den beskytter osten mot lys og luft og gir den en holdbarhet på mange måneder. Aluminiumen setter ikke smak på osten og er enkel å resirkulere. Til slutt går tubene gjennom en røntgenmaskin for å sjekke at alt er som det skal.
Nye smaker
Martine er produktutvikler hos Kavli. Hun jobber med ny teknologi, ostekjemi og testing av nye smaker.
Kavli får inn masse gode innspill til nye smaker fra kundene.
– Cheddar jalapeño er en av veldig mange smaker forbrukerne ønsker så den tenkte vi å teste i dag, sier Martine. Hun har derfor tatt med seg de to ingrediensene til prøvekjøkkenet sitt. Hun har også hentet opp en nøytral, mild og godt modnet norsk ost fra fabrikken.
Kavli får inn masse gode innspill til nye smaker fra kundene.
– Cheddar jalapeño er en av veldig mange smaker forbrukerne ønsker så den tenkte vi å teste i dag, sier Martine. Hun har derfor tatt med seg de to ingrediensene til prøvekjøkkenet sitt. Hun har også hentet opp en nøytral, mild og godt modnet norsk ost fra fabrikken.
Ingrediensene har hun oppi en miniutgave av grytene de har nede i fabrikken. I den kan hun lage to kilo smøreost.
Hun ser nøye på den myke rennende osten. Jo, det ser veldig bra ut.
– Fin konsistens, fine biter, konstaterer hun.
Etter at hun har kjølt den ned og fått den på tuber, er det tid for å smake. Og selv er hun ikke i tvil:
– En knallgod kombinasjon, slår hun fast.
Hun ser nøye på den myke rennende osten. Jo, det ser veldig bra ut.
– Fin konsistens, fine biter, konstaterer hun.
Etter at hun har kjølt den ned og fått den på tuber, er det tid for å smake. Og selv er hun ikke i tvil:
– En knallgod kombinasjon, slår hun fast.
Olav Kavli var født på et småbruk utenfor Molde i 1872
Han etablerte seg tidlig som ostefabrikant i Bergen og i 1924 lanserte han Primula. Verdens første holdbare smøreost.
Den halvmåneformede osten tok markedet med storm både i Norge og i utlandet
Primula la grunnlaget for Kavlikonsernets videre suksess og 1929 lanserte Kavli verdens første ost på tube. I dag får du Kavli smøreost med 16 forskjellige smaker.
Landsomfattende feiring
Landsomfattende feiring
I mai og juni har Kavli markert 100-års jubileet for smøreosten med feiring over hele landet. Kunder har lett etter gulltuber som har gitt fine premier til den som har funnet dem.
Det har vært en rekke arrangementer rundt i landets butikker med festligheter for barnefamilier, lykkehjul og skattejakt med maskotene Smelte eller Smøre. I høst er det en ny runde med jakten på gulltuben etter vårens suksess.
I mai og juni har Kavli markert 100-års jubileet for smøreosten med feiring over hele landet. Kunder har lett etter gulltuber som har gitt fine premier til den som har funnet dem.
Det har vært en rekke arrangementer rundt i landets butikker med festligheter for barnefamilier, lykkehjul og skattejakt med maskotene Smelte eller Smøre. I høst er det en ny runde med jakten på gulltuben etter vårens suksess.
Kavlikonsernet er eid av Kavlifondet.
Hele overskuddet går til gode formål og i over 60 år har Kavlifondet støttet forskning, kultur og humanitært arbeid.