HaPå-brød med kanel og crumble
Vi har samarbeidet med bakeblogger Bollefrua om en ny variant av nybakt HaPå-brød. Og alt vi kan si er: Nom, nom, nom, nom, noooom!
(0 porsjon)
- Finn frem en brødform som rommer 1,5 liter, min form måler 11x31x6,5 cm. Smør formen med smeltet smør og kle den så med bakepapir. Smøret gjør at papiret fester seg tett inntil formen.
- Smelt smøret på lav varme og ha i melken og vannet. Sjekk temperaturen på væsken med fingeren din. Den skal kjennes lunken. Virker den varm, lar du den avkjøle seg litt først.
- Ha så alle ingrediensene til deigen i en eltebolle med væsken og elt i ca. fem minutter. Legg deigen til heving i en bolle dekket med plast. Den skal heve til dobbel størrelse, i ca. 1 time.
- Ha deigen på benken med litt mel. Kjevle deigen til et rektangel på ca 50×30 cm. Prøv å få deigen til å ikke klistre seg til underlaget uten å bruke for mye mel. Smør Hapå utover deigen i et jevnt lag. Strø over kanel. Rull leiven sammen fra den korteste siden så du får en tett pølse.
- Legg pølsen over i brødformen og la heve under plast i ca. 40 minutter. I mellomtiden lager du toppingen: Ha sukker, salt og mel i en skål og smuldre det kalde smøret ned i melblandingen til alt har en smulete konsistens. Bland inn nøtter og havregryn og sett i kjøleskapet mens brødet hever.
- Sett ovnen på 175 grader. Når brødet er ferdig hevet, pensler du det med egg og dytter/strør et jevnt lag med crumble på toppen og siden av brødet. Klapp toppingen forsiktig inntil brødet så det fester seg.
- Stek brødet midt i ovnen i ca 35 minutter. Brødet er ferdig når det er gyllent og har en hul lyd når du banker på det. Løft/tipp forsiktig ut av formen og over på en rist og la det avkjøles der.
Skjær deg tykke skiver nybakt brød med HaPå og KOS DEG!